Hija - Sit arheologic

sit arheologicMunţii care înconjoară satul Hija au oferit, prin pantele lor domoale, un mediu prielnic locuirii umane. Un sit arheologic deosebit de interesant îl reprezintă aşezarea cu cuptoare de redus minereul de fier din epoca La Tene, situată în punctul de hotar numit “Hurca”. În anul 1979, expediţia arheologică a Universităţii din Ujgorord, condusă de prof. dr. Vjaceslav Kotigorosko a cercetat 20 de asemenea cuptoare.

Descoperirea se integrează într-un mediu cultural aparte, caracteristic microregiunii. Valea râului Botar, afluent al Tisei, oferă o materie primă cunoscută sub denumirea de “fier de baltă”. Fierul de baltă era extras prin săpături la suprafaţă şi transportat în locuri special amenajate, cum este şi Hurca. Pe aceste amplasamente au fost construite cuptoare din lut, în care se ardeau bucăţi de fier de baltă. În urma arderii, fierul de baltă se topea şi se scurgea spre baza cuptorului, formând o lupă de fier. După răcirea cuptorului, lupa de fier era extrasă şi folosită ca materie primă pentru fabricarea uneltelor şi armelor. Această îndeletnicire a persistat în zonă începând din secolul III-II . î. Chr. şi până după cucerirea cetăţilor dacice de către romani.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.: 004 0261 737526
Fax.: 004 0261 768761
Email: [email protected]

Detalii Complete
Proiect finanţat
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.