Turţ - Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”

bisericaBiserica aşezată pe una dintre cele şapte coline ale satului domină împrejurimile prin forma sa zveltă şi elegantă. Construit în anul 1836, edificiul are o singură navă, altar cu închidere semicirculară şi un turn adosat faţadei de vest. Deasupra intrării principale, situate pe faţada dinspre vest, există trei ferestre de formă semicirculară. Turnul care iese în rezalit din câmpul faţadei principale este prevăzut la nivelul superior cu patru cadrane de ceas şi se termină cu o lanternă. Câmpul faţadelor este divizat cu ajutorul pilaştrilor şi al cornişelor. Pictura altarului reprezintă Învierea Domnului.  
Edificiul dispunea, în anul 1940, de nu mai puţin de patru clopote. Din păcate, greutatea acestora a contribuit, alături de caracterul seismic al zonei la deteriorarea gravă a bisericii. Astfel, în anul 1962, pereţii bisericii au fost sprijiniţi de cinci contraforturi puternice, iar clopotele au fost mutate într-un turn clopotniţă situat în imediata apropiere a faţadei bisericii. Pictura interioară este opera artistică a pictorului Iuliu Papp din Satu Mare.
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.: 004 0261 737526
Fax.: 004 0261 768761
Email: muzeusm@gmail.com

Detalii Complete
Proiect finanţat
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.