Prima menţiune documentară a satului datează din anul 1396. Localitatea s-a format probabil în cea de a doua jumătate a secolului al XIV-lea, deoarece, într-o hotărnicire din 1337 a satelor vecine, Klinove şi Ciornotisiv, Giula nu este menţionată.
În prima jumătate a secolului al XV-lea satul este amintit printre moşiile administrate de domeniul cu centrul la cetatea Nyaláb şi aflat în proprietatea familiei Perényi. Domeniul rămâne în posesia familiei şi în secolele următoare.
Încă din secolul al XVIII-lea satul era renumit pentru vinul de bună calitate. Viticultura era ocupaţia de bază a locuitorilor, şi nu numai. Şi alţi locuitori ai zonei cumpărau pământ în hotarul localităţii Giula, pe care îl cultivau cu viţă-de-vie. Într-o conscripţie din anul 1720 se menţionează că, în afara localnicilor, 73 de persoane au culturi viticole în hotarul satului, dintre care 27 sunt nobili. Astăzi, culturile viticole au rămas părăsite, însă terasele şi plante de viţă de vie sălbăticite sunt încă vizibile pe dealurile din apropierea localităţii.
În hotarul localităţii sunt vizibile încă urmele unei curii nobiliare, construite probabil în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Familia Halmagyi, proprietarii conacului, deţineau în zonă o moşieacoperită de viţă-de-vie şi plantaţii de pomi fructiferi. Pietrele de mormânt ale membrilor familei există încă în apropierea ruinelor. Curia de mici dimensiuni a fost construită după un plan simplu, rectangular, având probabil şi pivniţă. Despre aspectul exterior sau compartimentarea exterioară nu se poate spune aproape nimic, pentru că, după ce a fost folosită ca depozit în perioada comunistă, curia a fost dărâmată total în anul 2007, iar materialul de construcţie, inclusiv fundaţiile, au fost refolosite de către localnici.