Halmeu - Sit VAMA

   
arheologieSitul arheologic de la Halmeu, situat mai exact la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina a fost descoperit în urma lucrărilor de construcţii de ma magazinele “Dutty Free”. Cea mai veche aşezare de la Halmeu-Vamă se datează în epoca neolitică târzie. În această perioadă au apărut primele aşezări fortificate din istoria Europei Centrale. Satul de la Halmeu-Vamă a fost locuit de agricultori, oameni paşnici, care nu au avut nevoie de asemenea construcţii. Din locuinţele adâncite în pământ arheologii au salvat un bogat material ceramic, gerutăţi de lut, topoare din piatră, obiecte miniaturale şi statuete antropomorfe. Mare parte a gropilor par să fi avut destinaţie menajeră, deoarecearheologie inventarul lor era format din materiale şi chirpic foarte fragmentat. Există însă şi un număr de patru gropi, în care au fost descoperite depuneri de artefacte întregi. Două complexe speciale ar putea fi interpretate drept morminte simbolice, inventarul lor fiind analog celui din mormintele şi cenotafurile din neoliticul târziu din Ungaria.
    Amplasamentul de la Halmeu-Vamă a fost locuit şi în epoca târzie a bronzului. Cercetările arheologice au scos la iveală o groapă de provizii în formă de stup de albine. Groapa a conţinut material ceramic şi un inel de buclă din bronz, si a fost foarte probabil legat de o gospodărie de la marginea satului din acele vremuri.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.: 004 0261 737526
Fax.: 004 0261 768761
Email: [email protected]

Detalii Complete
Proiect finanţat
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.