Tămăşeni - Gospodărie

gospodarie tamaseniCasa de la Tămăşeni are o tipologie simplă, cu o singură cameră şi o tindă. Pe lungimea casei se află târnaţul, iar la capete acesta este prevăzut cu două nişe de dimensiunea unui geam. Fundaţia este din piatră de râu, peste care s-a aşezat o talpă groasă de stejar. În talpă sunt montaţi stâlpii verticali, între care se face legătura prin potici prinşi în sistem de lambă şi uluc. În exterior şi interior s-a realizat o lipitură (tencuială) din lut văruit. Sistemul de lemn şi potici este combinat, la stâlpii din capetele târnaţului, cu văioage. Acoperişul din patru ape format din corni şi căpriori era iniţial învelit cu şindrilă, ulterior fiind schimbat cu unul din ţigle. Casa a fost construită în perioada interbelică, în jurul anilor 1930. Acest tip de casă era construit de oameni cu situaţia materială mai slabă.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.: 004 0261 737526
Fax.: 004 0261 768761
Email: [email protected]

Detalii Complete
Proiect finanţat
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.